Till innehållet

Hur preppar du för strömavbrott? ⚡

1 mars 2024

I Sverige är vi lyckligt lottade med en stabil energiförsörjning. Under 2023 hade vi i Kalmars lokala elnät sammanlagt 2 minuters elavbrott per kund! El och värme är något som vi tar förgivet, men vad händer om vi får ett längre strömavbrott? Det är alltid bra att vara förberedd, här bjuder vi på några tips och råd!

Notis i appen vid strömavbrott!

Ett tips är att ladda ner vår nya smarta app. Då får du som kund pushnotis om strömavbrottet påverkar just dig. Gör som 5 000 andra kunder – ladda ner appen idag!

 

 

Kontakta din nätägare! 📞

Du kan börja med att undersöka om avbrottet är lokalt i ditt hus genom att kolla om en propp har gått. Är propparna hela? Då kan du titta om gatubelysningen och lamporna hos dina grannar lyser.

Har du ett strömavbrott och bor i Kalmar tätort? Då ringer du oss på telefon 0480-45 10 11. Bor du utanför Kalmar, till exempel i Rockneby, Läckeby, Lindsdal, Smedby, Rinkabyholm, Ljungbyholm, Dunö eller Boholmarna? Då ringer du E.ON på telefon 020-88 00 22.

Se vårt nätområde!

Håll dig uppdaterad? 📻

En batteridriven radio är en billig investering som gör att du, även utan el, kan hålla dig uppdaterad om läget. Lyssna på kanal P4 Kalmar efter nyheter om strömavbrott och sprid nyheterna till dina grannar!

Checklista: Bra att ha hemma!

Vi har listat saker som är bra att ha hemma vid ett längre strömavbrott. Tänk också på vad du och dina grannar kan dela på och låna av varandra!

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier
  • Flaskor och dunkar med rent vatten
  • Mat som inte behöver kyl eller frys
  • Stormkök och bränsle
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen
  • Värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd
  • Extra batterier, laddade powerbanks
  • Kontanter
  • Lista med viktiga telefonnummer

Vatten till dryck och hygien! 💧

Det är bra att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och hygien. När elen har varit borta i mer än tre timmar ska du fylla kastruller och tomma flaskor med vatten. Har en egen brunn? Då försvinner vattnet i kranen direkt. Då är det smart att ha förberett med fyllda flaskor i frysen. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott.

Du kan hålla dig fräsch genom att använda våtservetter eller tvättlapp. Toaletten slutar fungera om elen är borta en längre tid. Då är ett råd att sätta en plastpåse i toaletten. Efter ditt toalettbesök knyter ihop påsen och lägger den i en kraftig sopsäck. 💩

Tips som rör käket! 🥘

Du kan börja med att äta upp maten som finns i kylskåpet. Tänk på öppna frysdörren så få gånger som möjligt, så att kylan håller sig kvar! Du kan även förvara maten utomhus om det är lagom temperatur.

Det är bra att bunkra konserver och annan mat som inte behöver kyl eller frys och som du kan äta direkt eller tillaga utan vatten. Använd ett campingkök, friluftskök eller en grill utomhus när du ska laga mat!

Hur kan du hålla dig varm? 🔥

Har du en gas- eller vedspis? Då ska du använda den och se till att du har förberett med ett lager av ved eller bränsle. Tänk också på att:

  • Stänga dörrar och fönster för att minimera värmeförlust.
  • Dra för gardiner för att hålla värmen inne.
  • Använda täcken, filtar eller extra kläder för att hålla dig varm.

Vill du nörda ner dig? 🤓

Du som vill nörda ner dig och djupdyka i prepping kan surfa in på hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) där det finns en mängd kloka tips och råd.

Läs mer!

Vill du se våra aktuella elpriser?

Läs mer!

Bli elproffs – med vår nya app!

Du som är kund får full kontroll över din elanvändning. Effektivisera din förbrukning redan idag!

Ladda ner appen kostnadsfritt

mobil Ladda ner appen kostnadsfritt